Recensie

Wat de boer niet zegt - ‘Zowel herkenning als handvatten’

In Wat de boer niet zegt nemen Johan Weerkamp en Truke Zeinstra de lezer aan de hand van voorbeelden mee in de communicatie in agrarische familiebedrijven. Hierbij ligt de focus met name op de overname van het familiebedrijf. Irene Keur las het boek.

Irene Keur | 24 juli 2025 | 2-3 minuten leestijd

In Wat de boer niet zegt belichten Johan Weerkamp en Truke Zeinstra de communicatie binnen agrarische familiebedrijven, met een bijzondere focus op het overnameproces. In compacte en overzichtelijke hoofdstukken bespreken ze herkenbare thema’s die kunnen spelen zodra de bedrijfsoverdracht aan de orde komt.

praktijksituaties

Johan Weerkamp en Truke Zeinstra gebruiken situaties uit hun praktijk. Ze zijn zodanig bewerkt dat de herkenbaarheid van de personen minimaal is. De situaties geven inzicht in de emotionele dynamiek, de kracht van aannames en de vaak complexe interacties tussen familieleden. Daarbij wordt niet alleen benoemd waar spanningen ontstaan, maar ook hoe je via gerichte vragen en een open dialoog kunt voorkomen dat gesprekken verzanden in verwijten. Het boek biedt daarmee zowel herkenning als handvatten voor een constructieve communicatie.

emotionele kant

Naast de zakelijke aspecten besteden de auteurs ruim aandacht aan de emotionele kant van bedrijfsopvolging. Aan de hand van herkenbare, praktische voorbeelden komen thema’s aan bod zoals de impact van een bedrijfsverkoop op andere, vaak volwassen, kinderen binnen het gezin. Het boek biedt suggesties voor gesprekken die families kunnen voeren om onderliggende gevoelens bespreekbaar te maken en misverstanden te voorkomen.

verwachtingen

De verschillende lagen en posities in de communicatie komen aan de orde, evenals de verschillende rollen die de boerenkinderen in een gezin kunnen hebben en de posities van de complete familie die erbij betrokken is. Goed om hier in de communicatie met elkaar rekening mee te houden en elkaar actief op te blijven zoeken. Met elkaar praten in plaats van over elkaar. Daarnaast wordt stilgestaan bij het belang van het voeren van persoonlijke gesprekken, naast de zakelijke gesprekken in het bedrijf. De schrijvers leggen de nadruk op het voeren van beide varianten en op het toetsen van aannames en het uitspreken van verwachtingen naar elkaar. Hoewel dit in agrarische familiebedrijven niet altijd vanzelfsprekend is.

Toegankelijk

Wat de boer niet zegt bestaat uit meerdere korte hoofdstukken waarin aan de hand van realistische voorbeelden situaties uiteengezet worden. In de laatste vier hoofdstukken nemen de schrijvers de lezer mee in de rol van emoties en waarden in het familiebedrijf, de kenmerken van een familiebedrijf en het daadwerkelijk loslaten.

Wat de boer niet zegt is toegankelijk geschreven, waardoor het makkelijk leest en ook voor lezers met een niet-agrarische achtergrond een inkijkje geeft in wat er speelt bij een overname van een boerenbedrijf. Johan Weerkamp en Truke Zeinstra gaan verder niet in op de praktische kant van de overname van een agrarisch bedrijf en wat hierbij komt kijken. Ze richten zich met name op communicatie, de rollen en posities van de familieleden door de tijd heen, en de verschillen tussen een bedrijfssysteem en een familiesysteem.

Over Irene Keur

Irene Keur is eigenaar van Keur Communicatie & Management. Na 20 jaar als marketing en communicatie manager, is ze sinds 2018 actief als interimmer binnen het HR vakgebied met recruitment als specialisatie. Als interimmer adviseert zij zowel profit als non-profit organisaties op het gebied van recruitment, employer branding en arbeidsmarktcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden